Podiumtechnicus

In de opleiding podiumtechnicus leer je technische projecten ontwerpen en uitvoeren. De volledige podiumtechniek komt aan bod: theatermechanica, decor, licht, geluid, beeld en speciale effecten.

 

Werkterrein

De podiumtechnicus staat in voor de realisatie van de podiumtechnische zijde van een brede waaier aan voorstellingen, optredens, evenementen, enz. Hij is bij deze activiteiten betrokken van bij de creatie tot aan de nazorg. Na de opleiding kan je direct aan de slag.
Specifieke eisen voor het beroep zijn: over een goede fysiek beschikken, een goed gehoor hebben, niet kleurenblind zijn en geen nachtblindheid hebben.

 

Toelatingsvoorwaarden

De toelatingsvoorwaarden worden bepaald door het decreet op het volwassenenonderwijs 15/06/2007. Er is geen diploma of specifieke voorkennis vereist. Om tot de opleiding te worden toegelaten, moet je wel

  • voldaan hebben aan de voltijdse leerplicht;
  • het inschrijvingsgeld betaald hebben;
  • een rijksregisternummer of een bewijs van wettig verblijf hebben. 
     

Verwachte kennis

Naast algemeen geldende toelatingsvoorwaarden verwachten we dat je

  • de Nederlandse taal beheerst, minimum richtgraad 2.4 is aangewezen. Je kan een ondersteunende taalmodule te volgen in ons centrum;
  • basis rekenvaardigheid beheerst. Je kan een ondersteunende rekenmodule te volgen in ons centrum.
     

Leertraject en opleidingskosten

De opleiding wordt modulair aangeboden. Een modulaire structuur biedt je een grote vrijheid om de opleiding op eigen maat en tempo af te werken. Je kan kiezen om de volledige opleiding te volgen of een aantal modules ervan bij wijze van vorming. Wanneer je van plan bent om de volledige opleiding te volgen, raden we het modeltraject aan dat wij hebben uitgestippeld. In het schooljaar 2017-2018 worden alleen de modules van niveau 2 georganiseerd.

Op basis van vrijstellingen, eigen voorkeur of behoefte, kan je na bespreking met de coördinator, kiezen voor een korter maar vaak zwaarder traject of voor het volgen van de opleiding gespreid over een langere periode

Niveau 1 - semester 1 - maandag-, dinsdag- en woensdagavond

vakken lT € 1,50/lT € 0,30/lT cM

Installatietechnieken geluid 1

Installatietechnieken licht 1

Installatietechnieken podium 1

Veiligheid

Basis elektriciteit

Mobiele elektrische installaties

40

40

40

40

40

40

€ 60

€ 60

€ 60

€ 60

€ 60

€ 60

€ 12

€ 12

€ 12

€ 12

€ 12

€ 12

€ 5

€ 5

€ 5

€ 5

€ 5

€ 5

Niveau 1 - semester 2 - maandag-, dinsdag-, en woensdagavond

vakken lT € 1,50/lT € 0,30/lT cM

Installatietechnieken geluid 2

Installatietechnieken licht 2

Installatietechnieken podium 2

Installatietechnieken beeld

60

60

60

60

€ 90

€ 90

€ 90

€ 90

€ 18

€ 18

€ 18

€ 18

€ 5

€ 5

€ 5

€ 5

Vrijstellingen voor bepaalde modules zijn mogelijk op basis van elders verworven kwalificaties. Een aanvraagformulier kan je op het secretariaat krijgen.

Je vraagt de vrijstelling aan bij de opleidingscoördinator luc.cornelis@cvo.tna.be . Hij helpt je bij het opstellen van een persoonlijk traject. 
 

Lesplaats

De lessen worden gegeven in de Napelsstraat.

Lesdagen

De lessen van niveau 1worden gegeven op maandag-, dinsdag- en woensdagavond.

Studiebewijzen

De opleiding Podiumtechnicus behoort tot het secundair volwassenenonderwijs (SVWO). Elke module die je volgt, wordt geëvalueerd en beoordeeld. Voor elke module dat je slaagt, behaal je een attest. Alle attesten samen geven recht op het certificaat Podiumtechnicus.  Wanneer je de opleiding combineert met de opleiding Aanvullende Algemene Vorming, kan je een diploma secundair onderwijs behalen.